A A A

ZUPA JARZYNOWA

50 g obranych warzyw, 5 g kaszki, 3 g masła, 62 g wody, sól, cu­kier. Jarzyny oczyścić, opłukać. Niemowlęta karmione sztucznie mogą być pojone między karmieniami, ale tylko wtedy, jeżeli wykazują chęć napicia się i nie pogarsza to ich apetytu. Jeżeli więc mimo napo­jenia dobrze zjadają swoje porcje, byłoby nierozsądnie odmawiać im wody. Niektóre matki są przekonane, że niemowlę musi pić na siłę starają się je napoić, chociaż dziecko pić nie chce, bo wystarcza mu płyn zawarty w posiłkach. Na pewno potrzebny jest w czasie upałów, jeżeli jest suche powietrze w mieszkaniu ogrze­wanym kaloryferami albo elektrycznym piecykiem oraz w czasie gorączki. Na ogół w czasie choroby dziecko je gorzej i trzeba mu podać więcej płynów w zamian za niezjedzone posiłki. Niemowlę poimy również, gdy obudzi się w nocy, względnie, gdy chcemy od­zwyczaić je od nocnego karmienia. Do picia podajemy zwykle przegotowaną wodę, słabą herbatkę, ewentualnie słaby napar z rumianku. Na ogół, ale nie jest to konieczne, płyny słodzimy cukrem — 1/2 płaskiej łyżeczki na 250 ml wody. Cukier z wodą przegotowujemy, dolewamy esencji z herbaty lub naparu z ru­mianku. W pierwszym miesiącu życia płyny możemy słodzić glu­kozą. Do picia można podawać kawę zbożową z mlekiem, kakao, razy w tygodniu herbatkę z mlekiem. Nać, zetrzeć na tarce lub drobno pokra­jać. Włożyć do wrzącej wody i gotować na silnym ogniu do mięk­kości około 1/2 godz., a następnie odcedzić (jeżeli wywar wypa­rował, uzupełnić wrzącą wodą). Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dla dziecka po 2 kwartale życia lepiej rozgnieść jarzyny widelcem, żeby nie przy­zwyczaiło się do nadmiernie rozdrobnionych potraw. Na wywarze z jarzyn ugotować kaszkę. Dla niemowląt w 4 mie­siącu życia do zupki dodajemy klej ryżowy. Można więc ugotować na wywarze z jarzyn ryż do miękkości i przetrzeć, względnie do­dać gotowy klej ryżowy. W 5 i 6 miesiącu można zamiennie ugo­tować kaszkę krakowską lub kukurydzianą, namoczyć na noc, wte­dy ugotuje się szybciej. Od 7 miesiąca dodawać możemy różne kasze. Łączymy przetarte jarzyny z kaszką i wywarem, dodajemy szczyp­tę soli, cukru, surowe masło i zagotowujemy. Zupę jarzynową dla niemowlęcia w 4 miesiącu przygotowujemy z marchwi, selera i pietruszki. W następnym miesiącu stopniowo dodajemy ziemniak, burak, a następnie zależnie od sezonu bot-winkę, szpinak, włoską kapustę, kalafior, pory, młodą kalarepkę, cebulę. Surowe żółtko należy przed dodaniem do zupy dokładnie rozprowadzić z zupą i zagotować.