A A A

Gotowanie i mycie butelek

Gotowanie butelek i smoczków. Można to robić raz dziennie. Umyte butelki zanurzamy w wodzie w oddzielnym dużym garnku, służącym wyłącznie dla dziecka i gotujemy przez 10 minut, licząc od zagotowania. Butelki po wygotowaniu można od razu napeł­nić mieszanką. Jeżeli przez jakiś czas leżały, zanim wlejemy mie­szankę trzeba je jeszcze przepłukać wrzącą wodą.

Mycie butelek i smoczków jest niezbędne przed ich wygotowa­niem i najlepiej robić to zaraz po jedzeniu. Opróżnioną butelkę myjemy ciepłą wodą, czyszcząc dokładnie wnętrze szczotką. Cie­płą wodą myjemy również smoczki.

Pasteryzacja mieszanek

Jeżeli dysponujemy lodówką, możemy przygotować i rozlać do butelek mieszankę na całą dobę. Wyma­ga to jednak dodatkowej pasteryzacji mieszanki. Nie mając lo­dówki mieszankę przygotowujemy najwyżej na dwa karmienia. Butelkę z mieszanką wstawiamy do garnka z wodą, która się­ga do połowy wysokości butelek. Przykrywamy pokrywką. Gotuje­my przez 10 minut licząc od zagotowania. Po ostudzeniu otwór w butelkach przykrywamy kawałkiem zanurzonego w gorącej wo­dzie pergaminu lub wygotowanym smoczkiem — zmieniamy go na czysty przed podaniem dziecku. Butelki z mieszanką przechowu­jemy w temperaturze 4 do 5°C.