A A A

DIETA KARMIĄCEJ MATKI

Karmienie piersią zwiększa zapotrzebowanie na składniki od­żywcze o około 40 procent w stosunku do okresu przed ciążą. Przedostają się one z organizmu matki do pokarmu. Jeżeli, dieta matki nie dostarcza ich w odpowiedniej ilości, szkodzi to zarów­no zdrowiu dziecka, jak i jej samej. Dlatego jedzenie kobiety kar­miącej nie może być tylko obfite. Musi również być urozmaicone, zawierać odpowiednią ilość białka i jarzyn.

Dzienna racja pokarmowa kobiety karmiącej

Rodzaj pokarmu ilość w gramach Mleko 1000-1500 Sery 50-80 Jaja 1 szt. Mięso, wędliny 200 Podroby, ryby 200 Masło 20-25 Śmietana 30 Tłuszcze: olej, smalec, słonina 20-25 Warzywa 550-600 Owoce 200 Ziemniaki 300-350 Mąka — kasza 80 Pieczywo 300-350 Cukier 80 Przetwory owocowe, słodycze 30